Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Εγκαινιάσθηκε η Εγνατία Οδός με απλήρωτους εργάτες

Εγκαινιάστηκε η Εγνατία Οδός, παρόλο που υπάρχουν αρκετά σημεία του οδοστρώματος που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ο ταμίας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιώργος Μηλιώνης, μιλάει στο tvxs για μια «προεκλογική φιέστα» της κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή δεκάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, επί μήνες.

Ο Γ. Μηλιώνης αναφέρει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι εργάτες -διαμένουν σε κοντέινερ και εργάζονται ακόμα και με χιόνια- καθώς και τα αυξανόμενα εργατικά ατυχήματα, ελλείψει ελέγχων.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Δολοφονία του 28χρονου στα Εξάρχεια


Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της εν ψυχρώ δολοφονίας του 28χρονου νεαρού χθες το μεσημέρι στην πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νεαρός ηλεκτρολόγος συμμετείχε ενεργά σε κίνηση πολιτών για την απομάκρυνση των εμπόρων ναρκωτικών από την πλατεία Εξαρχείων, ενώ αναφέρεται ότι πρόσφατα είχε διαπληκτιστεί έντονα με άγνωστο άτομο.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, στη διασταύρωση των οδών Τοσίτσα και Τσαμαδού μια μαύρη μηχανή με δυο επιβαίνοντες προσέγγισε το θύμα γύρω στις 14.15. Ο συνοδηγός της μηχανής έβγαλε πιστόλι και πυροβόλησε τέσσερις φορές τον 28άχρονο. Όταν το θύμα έπεσε αιμόφυρτο στο δρόμο, ο δράστης κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και τον πυροβόλησε ακόμα δυο φορές, στο κεφάλι. Αμέσως μετά την εν ψυχρώ δολοφονία οι δύο δράστες ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα και εξαφανίστηκαν, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο της πρωτεύουσας είναι γεμάτο εμφανείς και όχι μόνο δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ..

Λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον νεαρό και τον μετέφερε στην Πολυκλινική Αθηνών, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο χώρο κάλυκες από όπλο ανατολικού τύπου, πιθανότατα "Τοκάρεφ".

Περίπου μία ώρα μετά το έγκλημα, η μαύρη μηχανή ΧΤ βρέθηκε εγκαταλειμμένη στην οδό Ερμού 167 και μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εξεταστεί για αποτυπώματα και γενετικό υλικό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αρχές στην ταυτότητα των δραστών.

Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας ήταν και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, ο οποίος έδωσε επιτόπου κατάθεση στην αστυνομία.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο 28χρονος ηλεκτρολόγος από το Νέο Ηράκλειο ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών άσχετο με την πολιτική. Η επίθεση έγινε κοντά στο Στέκι των Μεταναστών στην οδό Τσαμαδού, όπου στις 24 Φεβρουαρίου είχε γίνει επίθεση με χειροβομβίδα από ακροδεξιά στοιχεία.

Πηγές: Έθνος, Τα Νέα, Καθημερινή,

Ένα νέο κόμμα από τη Σουηδία διεκδικεί συμμετοχή στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι Σουηδοί "Πειρατές", που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των δικαιωμάτων πατέντας των φαρμακοβιομηχανιών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η Amelia Andersdotter, που είναι δεύτερη στο ευρωψηφοδέλτιο των «Πειρατών» μίλησε στην κάμερα του tvxs, σε μια συνέντευξη μέσω internet.

«Βασική επιδίωξη του κόμματος των «Πειρατών» είναι η εις βάθος αναδιαμόρφωση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, απαλλαγή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνίας και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Με αυτά, και μόνον αυτά, στην ατζέντα μας, θέτουμε υποψηφιότητα για εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό και το σουηδικό Κοινοβούλιο.
Δεν θεωρούμε αυτούς τους στόχους απλά αξιόλογους αλλά πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αισθήματα που οδήγησαν στην δημιουργία του κόμματός μας στη Σουηδία είναι διάχυτα σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν ήδη παρόμοιες πολιτικές πρωτοβουλίες στα σκαριά σε αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί, θα μπορέσουμε να θέσουμε νέα πορεία για μια Ευρώπη που αυτή τη στιγμή έχει πάρει επικίνδυνες κατευθύνσεις.» αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι Σουηδοί «Πειρατές» .
Το κόμμα πλέον εμφανίζεται ως το τέταρτο της χώρας που θα εισέλθει στο Ευρωκοινοβούλιο σε λίγες μέρες. Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της γνωστής ιστοσελίδας PirateBay φαίνεται να ώθησε χιλιάδες Σουηδών στις τάξεις του ριζοσπαστικού κόμματος. Ωστόσο, το κόμμα διευκρινίζει πως δεν πρέπει να καταργηθούν όλοι οι κανόνες για τα δικαιώματα πάνω στα βιβλία, τη μουσική και τις ταινίες. Η διαχωριστική γραμμή, λένε, πρέπει να είναι η εμπορική και η μη εμπορική χρήση.
Tο Πειρατικό Κόμμα της Σουηδίας ιδρύθηκε το 2006, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της χώρας είχε λάβει μόλις το 0,6% των ψήφων.
Πηγή: Καλλιόπη Αλαχούζου
Δείτε το ελληνικό τμήμα

Αγώνας των κατοίκων Ζωγράφου για διάσωση αυτοδιαχειριζόμενου χώρου


Αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου "Γαρδένια" το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου, παρά τους εκατοντάδες κατοίκους που διαδήλωσαν απόψε, με αίτημα να επιστραφεί ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος στους πολίτες. Η κάμερα του tvxs κατέγραψε στιγμιότυπα από την κινητοποίηση.

Πάνω από 300 κάτοικοι του Δήμου Ζωγράφου συγκεντρώθηκαν σήμερα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο της πλατείας Γαρδένιας, ο οποίος στις 20 Μαΐου εκκενώθηκε και σφραγίσθηκε αιφνιδιαστικά από το Δήμο Ζωγράφου. Οι πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση με αίτημα να επιστραφεί ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος στους πολίτες, ώστε να αποτραπεί η εμπορευματική χρήση του και να συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και διακίνησης ιδεών.

"Πραγματοποιήσαμε πορεία μέχρι το Δημαρχείο, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου στην εν λόγω συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε ο κ.Χρήστος Γαϊτάνης, μέλος της Συνελεύσεως του Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου. "Η αντιπολίτευση στήριξε τη θέση μας, αλλά στην ψηφοφορία που ακολούθησε επικράτησε η παράταξη του Δημάρχου, η οποία αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα επειδή δεν ήταν αρκετά επείγον - όπως ισχυρίσθηκαν".

Πράγματι, με ψήφους 19 κατά και 9 υπέρ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μη συζητήσει το θέμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου. Ωστόσο, δόθηκε η ευκαιρία στον εκπρόσωπο της Συνέλευσης, κ.Παναγιώτη Παπαγεωργίου, να μιλήσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, προβάλλοντας τα αιτήματα των κατοίκων.

"Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:
1. Να παραμείνει η διαχείριση του χώρου στην Πρωτοβουλία για τον Αυτοδιαχειριζόμενο χώρο
2. Να μην παραχωρηθεί ο χώρος σε ιδιώτη
3. Να επιστραφούν όλα τα κατασχεμένα αντικείμενα που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολίτες που τα προσέφεραν στο χώρο και άρα ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να τα κατακρατεί
4. Να εγκατασταθεί στο χώρο ρολόι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ώστε η Πρωτοβουλία των κατοίκων να πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας του χώρου και να μην ευσταθεί το επιχείρημα του Δήμου ότι επιβαρύνουμε τα δημόσια οικονομικά".

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Εκδήλωση Παρουσίασης


Ευχαριστούμε για τα ενθαρρυντικά σημάδια συμμετοχής στην παρουσίαση αλλά πρωτίστως στην συζήτηση που ακολούθησε. Θα υπάρξουν και άλλες δημοσιεύσεις για την εκδήλωση είτε ως σχόλια είτε ως άρθρα!
Διαβάστε τον χαιρετισμό της εκδήλωσης

Λογοκριτικές πρακτικές

«Συνήθως μας απασχολούν όσα συμβαίνουν στην κεντρική σκηνή και δείχνουμε ελάχιστο ενδιαφέρον για όσα ανησυχητικά συμβαίνουν στην περιφέρεια. Το πρώτο επεισόδιο έχει να κάνει με την εισβολή στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών του τοπικού βουλευτή του ΛΑΟΣ και του γραμματέα του πολιτικού του γραφείου(...)».
Ο βουλευτής, επικαλούμενος ανώνυμες καταγγελίες γονέων προς τον ίδιο, απαίτησε απ΄ τον διευθυντή του σχολείου να καλέσει ενώπιόν του την καθηγήτρια της Ιστορίας, για να δώσει εξηγήσεις σ΄ αυτόν επί του περιεχομένου της διδασκαλίας της για το μάθημα του φασισμού. Απαίτησε μάλιστα να μπει και στην τάξη, για να δει τους μαθητές. Παρά την αδικαιολόγητη αμηχανία του διευθυντή του σχολείου μπροστά στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό, η καθηγήτρια έδειξε αξιοπρεπή στάση και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της επί του σχολικού μαθήματος, δημιουργώντας γόνιμο προβληματισμό στους μαθητές της, και αρνήθηκε να υποκύψει σε υποδείξεις των πανταχού παρόντων «συναινετικών» να «επισκεφθεί τον βουλευτή στο γραφείο του, για να λήξει η διένεξη». Τη στάση της καθηγήτριας δεν μιμήθηκε όμως ο διοικητικός της προϊστάμενος ο οποίος όρισε προκαταρκτική διαδικασία για Ενορκη Διοικητική Εξέταση, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό εξωτερικές επεμβάσεις στην ελευθερία της εκπαίδευσης!
Το δεύτερο επεισόδιο έχει να κάνει με πρακτικές λογοκρισίας και συκοφαντικών επιθέσεων εναντίον εκπαιδευτικών που ακολουθεί τελευταία η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, εθίζοντας ταυτόχρονα έφηβους μαθητές σε πρακτικές καταγγελιολογίας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μάλιστα, επιδίδεται σε «κυνήγι μαγισσών», επισείοντας το σύνδρομο καταδίωξης που ευκαιριακά και κατά βούληση διακατέχει το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «χυδαίο αντικομμουνισμό» αξιόλογες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τις οποίες με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να υπονομεύσει και να ακυρώσει. Στα σχετικά δημοσιεύματα, μάλιστα, αφού σημειώσει τα πλήρη στοιχεία του εκπαιδευτικού καθώς και το σχολείο στο οποίο εργάζεται, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την ταυτότητά του, προσθέτει και στοιχεία της θεωρούμενης πολιτικής τοποθέτησής του (π.χ. «πρόσκειται στον ΣΥΝ» κτλ.), επιδιώκοντας έτσι να δημιουργήσει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρεία «αντικομμουνιστική εκστρατεία». Πρόσφατο κρούσμα αυτής της πρακτικής, η επίθεση εναντίον μιας άξιας φιλολόγου του 1ου Ενιαίου Λυκείου Πετρούπολης. Το ΚΚΕ προσπαθεί να επιβάλει στα δημόσια σχολεία και στην κοινωνία ευρύτερα ένα νέο Ιndex απαγορευμένων θεμάτων και έργων τέχνης, όπως συνέβαινε επί αλήστου στο παρελθόν. Το ζήτημα δεν αφορά το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ, γιατί αυτά ξέρουν, αυτά κάνουν. Το ζήτημα αφορά την ανοχή που δείχνουν σε αυτές τις πρακτικές οι εκπαιδευτικές αρχές, οι κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, η τοπική κοινωνία και η ευρύτερη κοινή γνώμη. Τα αβγά του φιδιού όμως τα σπάνε, προτού εκκολαφθούν τα φιδάκια...».

Το άρθρο που προηγήθηκε ανήκει στον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Λιάκο και αναδημοσιεύεται από το Βήμα της Κυριακής

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Κάνοντας μια προσπάθεια διεύρυνσης συναντιόμαστε σε δημόσιο χώρο με αφορμή την παρουσίαση του 3ου τεύχους του περιοδικού (copyleft #02).

Ψάχνοντας την ευκαιρία να μιλήσουμε ανοίγουμε την συζήτηση με τα άρθρα μας.

Με στόχο την επικοινωνία ανταλλάσσουμε ιδέες και προβληματισμούς.

Παρουσιάζουμε το περιοδικό αλλά και την ομάδα.

Παρουσιάζουμε τα
άρθρα αλλά και τις προθέσεις μας.

Ανοιγόμαστε γύρω μας με την ελπίδα της συμμετοχής
Συμμετέχουμε με την αξίωση της αλλαγής.

Αλλάζουμε με σκοπό την ζωή

Σκεφτόμαστε - Προτείνουμε - Δρούμε.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

.. Το Ευρωκοινοβούλιο, Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του; Και γιατί τα μέλη του είναι πολιτικοί νάνοι; Φτάνει να ρίξει κάποιος μια ματιά στους αριθμούς. Από τη μια 736 αιρετοί ευρωβουλευτές και από την άλλη 15.000 διορισμένοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στην υπηρεσία της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αριθμητικό έλλειμμα αποκαλύπτει το δημοκρατικό.

Το παιχνίδι...
... στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν χαμένο από την αρχή. Έτσι ήταν καθορισμένο από γεννησιμιού του: να ψηφίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Υπουργών, αλλά να έχει απλό συμβουλευτικό ρόλο στα μεγάλα και ευαίσθητα ζητήματα, όπως ας πούμε τη δημοσιονομική, τη βιομηχανική ή την αγροτική πολιτική. Μολονότι είναι το μοναδικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα μέλη του εκλέγονται απευθείας από τους ευρωπαϊκούς λαούς, η νομοθετική του αρμοδιότητα είναι περιορισμένη. Να περιμένουμε λοιπόν από το Ευρωκοινοβούλιο να βάλει μια τάξη στις αγορές είναι ανώφελο, αφού αυτός ο χώρος βρίσκεται έξω από τις αρμοδιότητές του. Τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα λόμπι συμφερόντων που τη «συμβουλεύουν»- κι ούτε αυτή ούτε αυτά εκλέγονται από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Όσοι λοιπόν μας προτρέπουν να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μοναδική διέξοδος από την οικονομική κρίση, στην ουσία μας προτρέπουν να ψηφίσουμε ένα όργανο που του έχουν στερήσει κάθε αρμοδιότητα για να δώσει τη λύση. ...
Διαβάστε το ολόκληρο...

Για την αντιγραφή ΑΝΤΙΣ………

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

O...κατασκευασμένος ιος των χοίρων που φθάνει πλέον με ελάχιστους θανάτους αλλά πολλά κρούσματα μέσω του τρόμου των ΜΜΕ σε όλα τα σπίτια, κάνει αναγκαίο το φάρμακο tamiflu. Και ενώ υπάρχουν και άλλα αντιϊκά φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο, μόνο αυτό έχει βγει παγκοσμίως ως το φάρμακο στο οποίο ο ιος είναι ευαίσθητος.

Η ROCHE (εταιρεία που κατασκευάζει το φάρμακο) κάνει τρελές πωλήσεις και από πίσω βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το «γεράκι του Πενταγώνου», ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ! Και γιατί;

Διότι είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας «Gilead Sciens», η.... οποία έχει τα δικαιώματα του περιζήτητου φαρμάκου tamiflou (ταμιφλού) - και εισπράττει από την ελβετική «Roche» («Ρος») το 10% των πωλήσεων - του μόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί γ ια την καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους.

Το Tamiflu είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη. Κάποτε αυτό πήγε να γίνει και με την νόσο των πουλερικών όταν και πάλι αναστατώθηκε όλος ο πλανήτης αλλά το tamiflu δεν έκανε καλή δουλειά. Τώρα όμως ο ιος είναι στα μέτρα του φαρμάκου.

Τελικά, το φάρμακο έγινε για τον ιό ή ο ιός για τον φάρμακο;

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Νίκη στη μάχη για τα δικαιώματα των πεζών

Νομικό προηγούμενο υπέρ των πεζών, στην περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, λόγω παράνομης στάθμευσης οχημάτων, δημιουργεί απόφαση που εξέδωσε χθες το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η απόφαση αφορά στην υπόθεση της «υπερπήδησης» ενός παράνομα σταθμευμένου τζιπ, που έκλεινε το δρόμο ενός πεζού. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα πριν από δύο περίπου χρόνια στα Εξάρχεια, στην οδό Αραχώβης. Ένα τζιπ, κάθετα παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο, εμπόδιζε τη διέλευση του Τάσου Πουλιάση και της φίλης του. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Πουλιάσης στην Καθημερινή, χωρίς διάθεση για πρόκληση φθοράς στο αυτοκίνητο και χωρίς να το πολυσκεφτεί, στηρίχτηκε με το χέρι του στο καπό του τζιπ και το «πήδησε», δημιουργώντας ένα μικρό βαθούλωμα. Ο κάτοχος του τζιπ αντιλήφθηκε το περιστατικό, καθώς ήχησε ο συναγερμός του αυτοκινήτου. Ακολούθησε λεκτική διαμάχη και έλευση της αστυνομίας. Οι δυο πλευρές οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου κατέθεσαν μηνύσεις. Ας σημειωθεί ότι ποτέ δεν δόθηκε κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Το δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι το αυτοκίνητο που εμπόδιζε τη διέλευση προσέβαλλε την προσωπικότητα του κ. Πουλιάση – εξού και ο κάτοχός του καλείται να πληρώσει αποζημίωση 600 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο δικαστής έκρινε ότι ο κ. Πουλιάσης προκάλεσε φθορά στο όχημα, και τον κάλεσε να καταβάλει αντίστοιχη αποζημίωση. Η απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται σολομώντεια, όμως κρίνεται από νομικούς ως δεδικασμένο που ευνοεί τους πεζούς. Οι streetpanthers διεκδικούν το χώρο που τους ανήκει.
Η υπόθεση του κ. Πουλιάση αναδείχθηκε με τη συμβολή του κινήματος Streetpanthers, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των πεζών, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2006, αλλά επεκτάθηκε γρήγορα σε πολλά αστικά κέντρα.

Μόσχα: Μαζικές συλληψεις πίσω από την βιτρίνα της Eurovision

Στη σύλληψη περίπου 30 πολιτών προχώρησε η ρωσική αστυνομία λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός της Eurovision. Παρά τη σχετική απαγόρευση της αστυνομίας οι συλληφθέντες πήραν μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κακομεταχείρηση των ομοφυλοφίλων στη Ρωσσία.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Βρετανός αγωνιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Πίτερ Τάτσελ και ο Νικολάι Αλεξέγιεφ, ηγετικό στέλεχος της gay κοινότητας στην Μόσχα. Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί μια άλλη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της Eurovision από εθνικιστικές και θρησκευτικές ομάδες χωρίς η αστυνομία να επέμβει. Ετσι η φετεινή διοργάνωση αποδείχθηκε η πιο πολιτικοποιημένη στην ιστορία του θεσμού. Οπως άλλωστε συνηθίζεται οι χώρες ψήφισαν περισσότερα με γεωπολιτικά κριτήρια παρά με καλλιτεχνικά -αν ο όρος μπορεί να χρησημοποιηθεί για θεάματα τόσο χαμηλής ποιότητας. Η ελληνική συμμετοχή πήρε την 7η θέση παρά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις και τις υπέρογκες δαπάνες της ΕΡΤ.
Πηγή: tvxs

Σε απεργία πείνας παιδιά !

Σε απεργία πείνας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, προχώρησαν 30 περίπου παιδιά ηλικίας 15 έως και 18 ετών από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται εδώ και, περίπου, 6 μήνες, στο «Κέντρο Παιδικής Μέριμνας» της Κόνιτσας Ιωαννίνων.Κυρίαρχο και πρωτεύον αίτημα διεκδίκησης είναι να μάθουν την ελληνική γλώσσα, καθώς η διδασκαλία της γίνεται μόνο μια ώρα τη βδομάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία και στην επαφή τους με το κοινωνικό περιβάλλον. Ζητούν, επίσης, να τους καταβληθεί οικονομική ενίσχυση, καθώς ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα του 1,3 ευρώ την ημέρα που προβλέπεται δεν τους δίνεται. Εκδηλη είναι επίσης η ανησυχία και αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη τους το επόμενο διάστημα, καθώς η χορήγηση πολιτικού ασύλου που έχουν ζητήσει έχει αποδειχτεί πως στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που το αιτούνται δίνεται με το σταγονόμετρο.Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν έχουν οικονομικούς πόρους, πως είναι παιδιά οικογενειών που έχουν ξεκληριστεί από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διαβίωσή τους, την ανάγκη να υπάρχει ουσιαστική κρατική φροντίδα και μέριμνα. Η δίψα τους για γνώση, το δικαίωμά τους στην ολοκληρωμένη μόρφωση, να ζήσουν καλύτερα δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες ώρες παρακολούθησης εργαστηρίων ραπτικής, ξυλογλυπτικής και ασημουργικής.
Πηγή:http://epirusgate.blogspot.com/

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Έγινε και το δεύτερο βήμα στον Ελαιώνα

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου
Με μεγάλη χαρά η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα αναγγέλλει ότι σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία λήφθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή των 130 πολιτών κατά του Εμπορικού Κέντρου στον Ελαιώνα. Και η απόφαση αυτή είναι θετική υπέρ της προσφυγής των 130 πολιτών.
Μετά την Αναστολή εργασιών που είχε κερδηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2008 και ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα σήμερα γίνεται το δεύτερο: ακυρώνεται το Εμπορικό Κέντρο, το Δημαρχιακό Μέγαρο και το δεύτερο Εμπορικό Κέντρο του κ. Κακλαμάνη.
Η τσιμεντοποίηση που σχεδίασε ο κ. Σουφλιάς, με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Παπουτσή, με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, η τσιμεντοποίηση που τόσο ένθερμα υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα.
Η Επιτροπή μας συνεχίζει, αποφασιστικά, μαχητικά και με όραμα, τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη: την υλοποίηση του Πάρκου στον Ελαιώνα, την υλοποίηση του κοινόχρηστου πρασίνου.
Οφείλουμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα Ελαιώνα με 700 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου στην Αθήνα και 2.000 στρέμματα πρασίνου συνολικά.
Η Επιτροπή μας εκφράζει τις θερμότερες αγωνιστικές ευχαριστίες σε όλα τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τις οργανωμένες δυνάμεις και τους ενεργούς πολίτες, που τη στήριξαν με την αλληλεγγύη τους.
Σε όλους όσους αυτό το διάστημα επιτέθηκαν στο ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, συκοφάντησαν και απείλησαν τους 130 πολίτες, διαστρέβλωσαν και έθεσαν πέπλο σιωπής στις απόψεις και τη δράση της Επιτροπής μας, ένα έχουμε να πούμε: σήμερα πρέπει να ντρέπονται για όλα όσα έγραψαν, είπαν, έκαναν.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΚΑΛΩΣ ΤΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...


Σοβαρές εξελίξεις έχουμε στο μέτωπο της ηλεκτροπαραγωγής, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής – Κορινθίας. Όπως είχαμε επισημάνει, η στροφή της κυβέρνησης στο θέμα του λιθάνθρακα θα εντείνει τις πιέσεις για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου. Το αρνητικό στην υπόθεση είναι ότι η μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου συνεχίζει να αφορά, κυρίως, την ηλεκτροπαραγωγή και όχι την τελική χρήση του, ότι η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή ακολουθεί ανεξέλεγκτη ρότα (ως προς το μέγεθος) και ότι η χωροθέτησή των μονάδων φυσικού αερίου συνεχίζει να επικεντρώνεται στην Βοιωτία και, τώρα, με έντονο ρυθμό και στην Δυτική Αττική – Κορινθία.

περισσότερα: SOS Κορινθιακός

Kαι αφού λοιπόν δεν φοβόμουν πια !

Kαι αφού λοιπόν δεν φοβόμουν πια άνοιξα πανιά και έβαλα πλώρη για νέους κόσμους. στα κατάρτια πάνω έβαλα ναύτες ικανούς, λοστρόμους γεμάτους δύναμη στα ματιά πυγμή στο σώμα και ποδιά σαν ξύλο μάγειρας μου είναι από τους πιο πεπειραμένους σ ολόκληρη την πλάση, τρελός γευσιγνώστης σας λέω! έχω και ορχήστρα πάνω στο καράβι μου βιενέζικα βιολιά τραγουδιστές ραπ την Καπερναούμ πιανα από την μπελαλια κλαρίνα από την δέκατη και τρομπέτες φυσικά ραπ την γαλατινη! και για να ζηλέψετε λίγο ακόμα σας πληροφορώ πως στο ταξίδι μου αυτό έχω διαλέξει από διαφορές χώρες πανέμορφες γυναίκες. έχουμε και λεμέ γυναίκες από το Κάιρο και την Υεμένη από την ακτή του βλαβιδοστοκ κρυστάλλινα κορίτσια, γυναικάρες όλο μελί απόo την τεσλαφιξ κορμιά μπουκιά και συχώριο από την ντραβουντατστα κούκλες και κούκλες ευαίσθητες ρομαντικές και ζόρικες γυναίκες έτοιμες να γιατρέψουν την κάθε πληγή του σκληρά εργαζομένου πληρώματος. η αρχή μου όταν ξεκίνησα αυτό το ταξίδι ήταν ότι το προσωπικό μου δεν θα πρέπει να στερείται τις επίγειες χαρές. άπαρτε έναν και ρωτήστε τους αν έχουν παράπονο.

panagiotis ladas/metsios pavlos



Ο μουσικόφιλος
Julien Temple ανατρέχει στη ζωή και την πορεία του Joe Strummer, του frontman των Clash, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τη Λονδρέζικη punk rock σκηνή μέσα από τις περιγραφές καλλιτεχνών σαν τον Jim Jarmusch, τον Bono, τον Johnny Depp, τον Matt Dillon αλλά και τον ίδιο τον Joe Strummer δείχνοντάς πλάνα από παλιά συνέντευξή του.


Ώρα έναρξης: 21.30 Είσοδος ελεύθερη

Κατά της εξευτελιστικής κολπικής εξέτασης στις φυλακές ο ΣτΠ

O Συνήγορος του Πολίτη επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές, προκειμένου να διαπιστώσει αν συνεχίζονται οι εξευτελιστικοί έλεγχοι και η ταπεινωτική μεταχείριση που υφίστανται οι κρατούμενες, για να εντοπιστούν -πιθανές- ναρκωτικές ουσίες, από την εκάστοτε διοίκηση. Η Ανεξάρτητη Αρχή, σε αναλυτικό υπόμνημά της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τη διακομματική επιτροπή, σκιαγραφεί με έμφαση τα εκρηκτικά προβλήματα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, εστιάζοντας κυρίως στις καταγγελίες για ακούσιες κολονοσκοπήσεις και πρωκτοσκοπήσεις κρατουμένων, χορήγηση καθαρτικών, παρακολούθηση με κάμερα της χρήσης της τουαλέτας, απαράδεκτες συνθήκες κράτησης (έξι ή οκτώ σε ένα κελί, ύπνο στο πάτωμα πάνω σε βρόμικα στρώματα, σε χώρους με υγρασία, ελλιπή θέρμανση και εξαερισμό κ.ά.). Εκτιμάται η βασιμότητα των καταγγελιών για την πρακτική να υποβάλλονται όλες οι εισερχόμενες κρατούμενες σε πρόσκαιρη απομόνωση, υποχρεωτικό ενδοσωματικό έλεγχο, αφόδευση ενώπιον άλλων κι άλλες εξευτελιστικές σωματικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν εντός του καταστήματος ναρκωτικές ουσίες. Ανάμεσα στις κρατούμενες που είχαν προσφύγει στην Αρχή ήταν και η άτυχη Κατερίνα Γκουλιώνη, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια μεταγωγής της, από χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Δείτε περισσότερα
Φωτογραφία: aplo.pblogs.gr

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Αποχαιρέτησε η Ελλάδα τον «πατέρα» του Καραγκιόζη, Ευγένιο Σπαθάρη

Ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη, ο Ευγένιος Σπαθάρης, «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών το βράδυ του Σαββάτου. Ο λαϊκός καραγκιοζοπαίχτης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά από μία μοιραία πτώση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.



Έφυγε ο μεγάλος καραγκιοζοπαίκτης των ονείρων μας
και μένουμε με τα καραγκιοζάκια της ζωής μας !

Γ.Κ
δείτε περισσότερα: Ευγένιος Σπαθάρης

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 2ης ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑΣ


Τι είναι το WORLD NAKED BIKE RIDE (WNBR) Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία ;
Το World Naked Bike Ride είναι ένα διεθνές κίνημα που ξεκίνησε από το Βανκούβερ του Καναδά και διοργανώνει σε ετήσια βάση Γυμνές Ποδηλατοδρομίες για την προώθηση του ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ και την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. To 2008 διοργανώθηκαν σε 73 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου 2008, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην ΕΛΛΑΔΑ.
Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης είναι επιβεβλημένη, διότι η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής, την έχει οδηγήσει στο να είναι η πιο μολυσμένη σε μικρό-σωματίδια πόλη στην Ευρώπη.
Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα σώματα, στολισμένα ποδήλατα, χρώματα και μουσικές θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τα ποδήλατα πόλεις.
Γιατί ΠΟΔΗΛΑΤΟ;• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γιατί συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.ΥΓΕΙΑ Γιατί ασκούμαστε καταπολεμώντας την καθιστική ζωή, που ευθύνεται για τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα υγείας και την τάση παχυσαρκίας του σύγχρονου Έλληνα.• ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ Γιατί έχουμε βαρεθεί το καυσαέριο, τις κόρνες, τα νεύρα και τον χαμένο χρόνο σε ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων και στο κυνήγι αναζήτησης στάθμευσης.• ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γιατί κάνουμε καλό στην τσέπη μας και απεξαρτόμαστε από την αλόγιστη χρήση του πετρελαίου. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Γιατί όταν πήγαμε στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη, στο Στρασβούργο μας άρεσαν τα απελευθερωμένα πεζοδρόμια, οι πλατείες και οι ποδηλατοδρόμοι, και αναρωτηθήκαμε γιατί να μην κυκλοφορούμε έτσι και στην Ελλάδα.Τι ΘΕΛΟΥΜΕ;• Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων. Ευνοϊκές ρυθμίσεις στον Κ.Ο.Κ για την διευκόλυνση κυκλοφορίας του ποδηλάτου. Δημιουργία σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων σε όλη την πόλη. Δημιουργία ειδικών σημείων στάθμευσης ποδηλάτων.Μεταφορά ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο υπό κατασκευή ΜΕΤΡΟ με ειδικό βαγόνι. Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διάδοση της χρήσης ποδηλάτου. Οικονομικά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτου.
Γιατί ΓΥΜΝΟΙ;• Αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και εκθέτοντας την τρωτότητα που αντιμετωπίζεται από τους ποδηλάτες και τους πεζούς στους δρόμους μας καθώς και στις αρνητικές συνέπειες που όλοι αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της εξάρτησης από το πετρέλαιο και των άλλων μορφών μη ανανεώσιμης ενέργειας. Γιατί έχει αντιστραφεί η έννοια της αξιοπρέπειας και πλέον θεωρούμε το γυμνό σώμα αναξιοπρεπές και τον οδηγό του αυτοκινήτου αξιοπρεπή. Γιατί το σώμα μας είναι ό, τι πιο φυσικό έχουμε και είναι σίγουρα πιο όμορφο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μας. Γιατί θέλουμε να αφυπνίσουμε τόσο τους πολίτες για τη χρήση του ποδηλάτου ως Μέσο Μεταφοράς, όσο και την πολιτεία για την δημιουργία έργων υποδομής. Μόνο ΓΥΜΝΟΙ;Ελάτε όσο γυμνοί τολμάτε, όπως σας γέννησε η μητέρα φύση, με body-painting ή φυσική διακόσμηση και επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, το τέλειο σώμα δεν είναι υποχρεωτικό.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ; Η 2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 στις 20.00 το απόγευμα.

Η ώρα συγκέντρωσης και προετοιμασίας θα είναι λίγες ώρες πριν, σε μέρος που θα ανακοινωθεί στα μέλη του http://www.worldnakedbikeride.gr/

και του Facebook Page “WORLD NAKED BIKE RIDE @ GREECE” http://www.facebook.com/pages/WORLD-NAKED-BIKE-RIDE-GREECE/27422816577

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Επίθεση με μπογιές κατά θεατρικής παράστασης για την Κ.Κούνεβα


Επίθεση με μπογιές δέχτηκε το βράδυ της Κυριακής το «Από Μηχανής Θέατρο» και η εμπνευσμένη από την επίθεση στην Κ. Κούνεβα θεατρική παράσταση, «Το κίτρινο σκυλί», ενώ η ίδια είχε δώσει την έγκρισή της για το έργο. Στο μεταξύ, «αδράνεια και ολιγωρία στην εξέλιξη της ανακριτικής έρευνας» καταγγέλλουν οι δικηγόροι της συνδικαλίστριας και εκπρόσωποι του κινήματος συμπαράστασης.
Το έργο του Μισέλ Φάις, «Το κίτρινο σκυλί», είναι ένας μακρύς μονόλογος επηρεασμένος από την δολοφονική επίθεση κατά της μετανάστριας και συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η ομάδα των 20-25 ατόμων υποστήριξε, μέσα από τα συνθήματα που φώναζαν και έγραψαν στους τοίχους, ότι: «Βγάζετε λεφτά από τον πόνο της Κούνεβα» και «Κάνατε αστικό θέμα την Κούνεβα». Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, ο συγγραφέας του έργου χαρακτήρισε «αδιανόητο» ό,τι συνέβη και επισήμανε ότι: «τα χθεσινοβραδινά έσοδα προορίζονταν για την Κ. Κούνεβα, η οποία έχει ενημερωθεί και έχει δεχθεί με θέρμη την παράσταση και μάλιστα θέλει να την παρακολουθήσει και η μητέρα της και οι γιατροί που τη φροντίζουν». Τόνισε ακόμα, ότι οι δράστες της επίθεσης οικειοποιήθηκαν έννοιες και λέξεις που χρησιμοποιούν άνθρωποι του αναρχικού χώρου.


Φωτογραφίες: tkoronakis.wordpress.com


Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Το χρονικό των χθεσινών συγκρούσεων στην Αθήνα


Στις 17:00 έγινε συγκέντρωση στην Κοτζιά από μεταναστευτικές οργανώσεις, μέλη του σχήματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Συλλόγου φοιτητών Νομικής. Την ίδια στιγμή, μέλη της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα είχαν συγκέντρωση κοντά στο παλιό Εφετείο της οδού Σωκράτους. Νωρίτερα, είχαν συγκέντρωση στην Κάνιγγος οι αναρχικοί. Όπως ακούσαμε, απωθήθηκαν από την Αστυνομία προς το Πολυτεχνείο και έγιναν συμπλοκές, αλλά δεν μάθαμε περισσότερα. Οι συγκεντρωμένοι στην Κοτζιά πήγαν προς τη Σταδίου ώστε να μην πραγματοποιηθεί πορεία της Χρυσής Αυγής. Οι φασίστες ήταν συγκεντρωμένοι στο κάτω μέρος της Ομόνοιας, στην είσοδο της οδού Αγ. Κωνσταντίνου και φώναζαν αντισυνθήματα όπως «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» στα συνθήματα υπέρ των μεταναστών, όπως "Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της φασιστικής" και "Νομιμοποιείστε τους μετανάστες, σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες". Οι Χρυσαυγίτες ήταν προκλητικοί, γύρω στα 150 άτομα. Μέχρι ενός σημείου κατέβηκαν προς το κτήριο του Εφετείου στην οδού Αγίου Κωνσταντίνου με συνοδεία των ΜΑΤ. Μετά ανέβηκαν στα δικά τους γραφεία, που βρίσκονται απέναντι από το παλιό Εφετείο και από την ταράτσα τους άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες κρότου-λάμψης και πέτρες προς το κτήριο. Κατόπιν κατέβηκαν από τα γραφεία τους και προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο του Εφετείου στην οδό Σωκράτους με κράνη, λοστούς και πέτρες, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρουν. Οι μετανάστες απάντησαν με πέτρες και ο πετροπόλεμος κράτησε αρκετή ώρα. Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τα επεισόδια. Η αστυνομία είχε ισχυρότατη παρουσία αλλά δεν εμπόδισε τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής ούτε επενέβη.
Στο video-ντοκουμέντο του Τvxs έχει καταγραφεί η δράση της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» κατά των μεταναστών, με την ανοχή της αστυνομίας.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009




Αυτό το Σάββατο θα προβληθεί live των Nirvana.

Είσοδος ελεύθερη και ποτά δωρεάν, όπως πάντα!

Η διοργάνωση του Rock Cinema γίνεται από τους φορείς:
Copyleft: copyleft48.blogspot.com
Κέντρο Νέων Κιάτου: knkiatou.blogspot.com
Rock Συνάντηση Κιάτου:www.rocksinantisikiatou.gr

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ 2ΗΜΕΡΟ

Σάββατο 9 Μαΐου
ώρα 11.00 π.μ. στον πεζόδρομο της Πυλαρινού

Συζητάμε, ενημερωνόμαστε, διεκδικούμε πόλη που να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι το αυτοκίνητο.
Ζητάμε ασφαλή μετακίνηση για όλους, ποδηλατοδρόμους, ελεύθερα πεζοδρόμια, σύγχρονες μαζικές μεταφορές.
ώρα 12:00 μ.μ.
Πεζή πορεία στο κέντρο της πόλης για διεκδίκηση δικαιωμάτων των πεζών(μαμάδες με τα μωρά τους στα καροτσάκια, παππούδες & γιαγιάδες, φίλοι του περπατήματος, άτομα με μειωμένη κινητικότητα.. όλοι ευπρόσδεκτοι για ένα περίπατο στα κεντρικά σημεία της πόλης!).
ώρα 5.00 μ.μ.
διοργανώνουμε το 1ο Ποδηλατικό κυνήγι θησαυρού με τη μορφή γρίφων και αποστολών (Θα υπάρξει περισσότερη ενημέρωση για το ποδηλατικό κυνήγι θησαυρού τις επόμενες μέρες!).
ώρα 9.30μ.μ.
κάνουμε πάρτυ στο μπαρ FIN (αίθριο Δημοτικής Αγοράς), όπου και ερχόμαστε με τα ποδήλατά μας!
Κυριακή 10 Μαΐου
7Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ και
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ
Τα ποδήλατα ζητούν ανθρώπινες πόλεις
Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαΐου, σε όλη την Ελλάδα, τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους. Από την Φλώρινα ως τα Χανιά και από την Κέρκυρα ως την Κομοτηνή, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο και φυσικά στην ΚΟΡΙΝΘΟ, οι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες θα διεκδικήσουν ανθρώπινο αστικό περιβάλλον.Το πιο καθαρό μέσο μετακίνησης είναι και το πιο απολαυστικό - γι΄ αυτό στις 10 Μαΐου όλη η Ελλάδα θα ευχαριστηθεί ποδήλατο.σας καλούμε στη πλατεία «Περιβολάκια»
ώρα 12.00 π.μ. για την 7η ποδηλατοπορεία

Η διαδρομή μας θα είναι :
Περιβολάκια, Εθνικής Αντίστασης - Γ. Παπανδρέου - Καλάμια - Νοταρά - Απ Παύλου - Δαμασκηνού - Ποσειδωνία και επιστροφή.
Στην Ποσειδωνία θα γίνει ξενάγηση στην Αρχαία Δίολκο, καθώς και ενημέρωση ευαισθητοποίηση για την ανάγκη διάσωσής τους.
Στην Ποσειδωνία θα κάνουμε και ένα σύντομο πικνικ, για αυτό φέρτε μαζί σας ταπεράκια με φαγητό και μπουκαλάκια με νερό!
(Τα παιδιά είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από ενήλικες)

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον Θοδωρή Τενέζο

Την αλληλεγγύη της προς τον Θοδωρή Τενέζο, ο οποίος βρίσκεται στην 79η ημέρα απεργίας πείνας, εξέφρασε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.stopcartel.org, η συνεδρίαση της Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη «εξελίχθηκε σε ένα σκληρό σφυροκόπημα κατά της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο πρόεδρος του Stopcartel, Γιώργος Κοσμόπουλος, μίλησε κατά τη συνεδρίαση για την πολιτική σημασία της απεργίας πείνας του Θ. Τενέζου και χαρακτήρισε τη σιγή της κυβέρνησης επί 77 ημέρες σαν «την πλέον προκλητική, βάρβαρη, απολίτιστη πολιτική συμπεριφορά των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, η οποία προσβάλει βάναυσα τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό».
Πηγή: http://www.stopcartel.org Φωτογραφία: http://1.bp.blogspot.com
Δείτε περισσότερα:http://www.tvxs.gr/v10742

Από την πανεπιστημιακή έδρα στο εδώλιο!


Μέχρι τώρα ξέραμε τα μαθητοδικεία. Τώρα έχουμε και πανεπιστημιακούς να διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βόλου Τ. Πολίτης , πρώην γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, δικάζεται σήμερα Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου επειδή το 2006, ως πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ενώ το Δ.Σ. είχε προκηρύξει απεργία, αρνήθηκε να υποβάλει την ατομική δήλωση που απαίτησε η τότε πρυτανεία για συμμετοχή ή όχι στην απεργία. (από την Αυγή) Σχετικό εκτενές άρθρο και στην Ελευθεροτυπία
Καθόλου τυχαίο οτι στοχοποιείται ένας άνθρωπος που έxει συμβάλει τα μέγιστα στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, σε μια περίοδο που χτυπιέται το κομμάτι των πανεπιστημιακών που έπαιξαν έναν πολύ προωθητικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και γενικά στο πανεκπαιδευτικό κίνημα.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 11 Μάη.

Με τα στρατόπεδα δεν λύνεται το πρόβλημα των μεταναστών


Μια τεράστια αποθήκη ανθρώπων στην οποία θα στοιβαχτούν χιλιάδες μετανάστες στήνει η Ελληνική Αστυνομία σε έκταση 100 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να διοχετεύσει τους συλληφθέντες από τις αυξανόμενες «επιχειρήσεις-σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας.
Στον συγκεκριμένο χώρο στεγάζονταν παλιά βάση του ΝΑΤΟ ενώ το 2004 «φιλοξενήθηκαν» τοξικομανείς και άστεγοι που χαλούσαν τη βιτρίνα της Αθήνας ενόψει της Ολυμπιάδας.Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προβλέπει εγκαταστάσεις ικανές να "φιλοξενήσουν" ως και 2000 συλληφθέντες κατά τα πρότυπα όπως όλα δείχνουν του στρατοπέδου της Λαμπεντούζα στην Ιταλία.@ Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών κατά τη διάρκεια του 2008 συνελλήφθησαν 146,337 μετανάστες (400 (!) κάθε μέρα).

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΘΛΙΨΗ.


Tην Δευτέρα 27/4/2009 είχαμε δημοτικό συμβούλιο στο Ξυλόκαστρο. Πολλά θέματα τέθηκαν προ ημερησίας και 45 ήσαν στην ημερήσια διάταξη. Δεν συμπεριλήφθηκε βέβαια, το αίτημα των 25 πολιτών για τις ΣΔΙΤ, που κατατέθηκε στις 6/4/2009! Αναγκαστική εδώ η σύγκριση με την Κόρινθο, όπου δύο πολίτες (και όχι 25 όπως λέει ο κώδικας) κατέθεσαν μία πρόταση και συζητήθηκε αμέσως στο επόμενο ΔΣ, χωρίς γραφειοκρατίες και δικαιολογίες! Θλίψη.
Κατά τ' άλλα χαμός. Φωνή, αντάρα, χαρακτηρισμοί, ειρωνείες, διακοπές, τσαμπουκάδες, τα πάντα όλα, εκτός από συζήτηση! Θλίψη.
Βασανιστήριο αποδείχτηκε η αναμονή μας για να συζητηθεί το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν ο Κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ, για το οποίο είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας τον Ιούλιο του 2008. Τελικά, μετά από ώρες, φτάσαμε στη συζήτηση του θέματος, όπου δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε καμία από αυτές. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να θεσμοθετήσουν το δικαίωμά μας να μιλάμε ως συνδυασμός σε κάθε θέμα, όπως γίνεται σε πολλά δημοτικά συμβούλια της χώρας αλλά και στο νομαρχιακό συμβούλιο Κορινθίας. Δεν δέχτηκαν καμία από τις προτάσεις μας, που σκοπό είχαν το άνοιγμα του συμβουλίου στην κοινωνία. Η μειοψηφία του ΔΣ και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θάνος Παπαχριστόπουλος στήριξαν τις απόψεις μας, αλλά δεν τους έπεισαν. Τη «βρώμικη» δουλειά την έκανε ο πρόεδρος του ΔΣ Διονύσης Λογοθέτης, που με δικαιολογίες του τύπου ότι «.δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπει ο νόμος, πήρα τηλέφωνο και τους 14 δήμους της Κορινθίας και δεν το κάνει κανένας.», προσπάθησε να καλύψει την απέχθεια της δημοτικής αρχής προς τη συζήτηση και την άλλη γνώμη. Είναι σαφές και ότι μπορούν και ότι δε θέλουν. Θλίψη.
Έχουμε βαρεθεί πια να παρακολουθούμε συμβούλια επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων, που τίποτα δεν συντίθεται εκεί μέσα και καμία απόφαση δεν αλλάζει μετά από συζήτηση. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε φωνές και κοκορομαχίες. Έχουμε βαρεθεί να λένε δημοκρατικούς θεσμούς αυτή την επίφαση δημοκρατίας. Θλίψη.
Αυτό που βρήκαν να εστιάσουν ήταν το κλείσιμο της πρότασής μας, που έλεγε να μην είναι υπερυψωμένο το προεδρείο και θεώρησαν ειρωνική την έκφραση «Η γείωση βοηθάει πάντα». Ο πρόεδρος μού ζήτησε εξηγήσεις. Του εξήγησα λοιπόν, ότι διόλου ειρωνική δεν είναι η φράση αυτή και είναι μια έννοια που χρησιμοποιεί και αναλύει ο δάσκαλός μου, Τάκης Μιχόπουλος. Τότε ο δήμαρχος ουρλιάζοντας, με κατηγόρησε ότι αντιγράφω και δεν αναφέρω την πηγή!!! Είχε δίκιο ο Αϊνστάιν. "Άπειρο" δίκιο. Θλίψη.
Τελικά, όλα συνωμοτούν για να μας κάνουν να σιχτιρίσουμε και να αράξουμε στον καναπέ μας. Να αφήσουμε τη «δουλειά» στους .ειδικούς, που θα εκτελούν ανενόχλητοι το θεάρεστο έργο τους και να ασχοληθούμε μόνο με την πάρτη μας.
Πόσο μαλάκας είμαι Θεέ μου και δεν το κάνω; Πολύ, ε; Άπειρο; Θλίψη.
Ανδρέας Απ. Ζάρρος

20χρονη κρατούμενη σε κίνδυνο !

Στις γυναικείες φυλακές Θηβών κρατείται από τα 15 της χρόνια η 20χρονη τσιγγάνα Χριστίνα Κυριμοπούλου, καταδικασμένη σε ποινή 8 ετών για κλοπές που διέπραξε σε ηλικία 14 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Χριστίνα, που μοναδικός συγγενής της είναι η ηλικιωμένη γιαγιά της, δεν αντιμετωπίστηκε με τη στοιχειώδη ανθρωπιά κι ευαισθησία ούτε από την ποινική δικαιοσύνη, ούτε βέβαια από τους μηχανισμούς του κατ’ ευφημισμού σωφρονιστικού συστήματος, καθώς ποτέ δεν της παρασχέθηκε βοήθεια για την τοξικοεξάρτηση που την οδήγησε στη φυλακή, ούτε κάποιου είδους ψυχολογική υποστήριξη. Αντίθετα της χορηγήθηκαν απλόχερα προσβολές, ψυχοφάρμακα και πειθαρχικές ποινές. Η βαρβαρότητα αυτή, σε συνδυασμό με τον τραυματισμένο από τον εγκλεισμό και τη μοναξιά ψυχισμό της, την έχουν οδηγήσει σε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Έχει επανειλημμένα καταπιεί αιχμηρά αντικείμενα, ενώ στις αρχές του μήνα προσπάθησε να κόψει το λαιμό της.
Η απάντηση της Πολιτείας σε αυτές τις πράξεις απόγνωσης ήταν η εξής: μια σειρά από πειθαρχικές τιμωρίες για τους αυτοτραυματισμούς της, που προστίθενται στην ποινή που εκτίει και της στερούν την υφ΄όρον απόλυση, την οποία εδώ και μεγάλο διάστημα δικαιούται. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεριμνήσει τώρα για την άμεση αποφυλάκιση της Χριστίνας, καθώς κάθε γραφειοκρατική καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πηγή: http://www.keli.gr/2009/04/20.html

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

To παρκινγκ τους, παρκο μας


Πολύς λόγος , πολλές συζητήσεις, πολλά ερωτηματικά για τις πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης. Ποιοί κρύβονται από πίσω, ποιοι το εκμεταλλεύονται, ποιοί σέρνονται ως εθελοντές κάποιας «ιδέας». Τι ρόλο αναλαμβάνουν οι πολίτες, τα κόμματα, οι οργανώσεις, τα κινήματα. Τι στόχους έχει ο κάθε ένας και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί. Πολλές ιδέες παρέμβασης, πολλά ερωτηματικά σκοπού.
Ξεκινήστε την ‘βόλτα’ σας στο ζήτημα, με την ευκαιρία της «απεργίας», και δείτε τα ενδιαφέροντα και μη !
Γ. Κ.
Το blog του ελεύθερου, αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου,στη συμβολή των οδών Ναβαρίνου και Χαριλαού Τρικούπη parkingparko.blogspot.com