Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Όλες οι κοινωνίες προσπαθούν να διαμορφώσουν τα μυαλά των ανθρώπων και τις απόψεις τους ,έτσι ώστε να επικρατήσει ένας τρόπος σκέψης ο οποίος να ταιριάζει με τις δομές της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης τους.. Στον σύγχρονο δυτικό κόσμο , με την καπιταλιστική ανάπτυξη παραγωγής , μπορούμε να δούμε ότι η δύναμη της θέλησης θεωρείται ο μοναδικός ουσιαστικός παράγοντας διαμόρφωσης της ζωής του κάθε ατόμου.

Οι φυσικές δυνατότητες ,το περιβάλλον και οι κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζούμε λαμβάνονται υπ΄ όψή μόνο δευτερευόντως , όταν θέλουμε να κρίνουμε κάποιον. Δικαιολογείται ο απόκληρος , ο άστεγος ή ο ναρκομανής μόνο σε μικρό βαθμό για τον ξεπεσμό του και αυτό διότι θεωρούμε ότι κυρίως φταίει ο ίδιος .Κατά μία περίεργη λογική και ο άστεγος ‘γουστάρει την εξαθλίωση και βρίσκεται να κοιμάται κάθε βράδυ στο κρύο επειδή το ΄θέλει΄. Το γεγονός ότι όντως κάποιοι ενάντια σε όλες τις συνθήκες τα κατάφεραν να αλλάξουν την ποιότητα ζωής τους αποτελεί το μόνιμο επιχείρημα , ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε θελήσουμε .Κατ’επέκταση εγώ φταίω για την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι , γιατί αν ήθελα θα ήμουν από την άλλη πλευρά με τους επιτυχημένους. Με αυτόν τον τρόπο αθωώνονται όλοι οι άλλοι παράγοντες και ευθύνομαι μόνο εγώ. Για ό,τι κακό μας συμβαίνει δεν επηρεαζόμαστε ούτε από τους μηχανισμούς εξουσίας ,ούτε από την οργάνωση της οικονομικής παραγωγής ,ούτε από τον αριθμό των ευκαιριών που μας δίνει το σύστημα. Αυτά όλα είναι εμπόδια που θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε .

Φυσικά υπάρχει και προσωπική ευθύνη . H κοινωνία μας δεν είναι μια κοινωνία με κάστες όπου μπορεί να θεωρηθεί αδύνατη η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη. Από την άλλη μεριά μπορούμε να δούμε τη λογική της παντοκρατορίας της θέλησης να θριαμβεύει , ακόμα και στις πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις.

Οι οικονομίες ενός ολόκληρου λαού έκαναν φτερά στην απάτη του χρηματιστηρίου, αλλά κανείς πολιτικός ή μεγαλοεκδότης δεν φταίει περισσότερο από την απληστία και τη μαζική παράκρουση που έπιασε το 90% του πληθυσμού της χώρας .Το γεγονός ότι ένας λαός υπέστη πλύση εγκεφάλου επί μήνες ,από όλες τις μεριές ,για να ‘σπρώξει’ τα λεφτά του σε μια επένδυση την οποία αγνοούσε παντελώς, σχεδόν δε σχολιάζεται πια. Επίσης οι Έλληνες υπερχρεώθηκαν σε 10 χρόνια πάνω από 10 φορές το χρέος που είχαν προηγουμένως και για αυτό φυσικά δεν έφταιξε ούτε η ακρίβεια ,ούτε το πάγωμα των μισθών τους ,ούτε ο βομβαρδισμός διαφημίσεων , παρά μόνο η ανοησία τους και επιμονή τους να πάρουν διακοποδάνεια ,εορτοδάνεια και άλλα τέτοια δάνεια.

Οποιοδήποτε σύστημα έχει σαν επιδίωξη του να μην θεωρείται υπόλογο από τους πολίτες του για τίποτα . Ας φταίνε τα πρόσωπα, ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός ή ακόμα καλύτερα ας φταίνε τα ίδια τα θύματα του .Το παν είναι να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει αποκλεισμός , διότι το κομμάτι της κοινωνίας που θα καταλάβει ότι αποκλείεται , μπορεί να αντιδράσει με άσχημο και επικίνδυνο τρόπο. Το καλύτερο είναι να ζουν οι πολίτες μέσα σε ένα κλουβί του οποίου τα όρια να μην αντιλαμβάνονται ,αφού οι ευκαιρίες οι οποίες τους παρουσιάζονται εξαρτώνται από παράγοντες τους οποίους δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Στάμος Ρήγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου