Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Προσφυγές για τη χρήση δακρυγόνων στις πορείες


Πληθαίνουν οι υποθέσεις που φτάνουν στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την αλόγιστη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών ουσιών ως κατασταλτικά μέτρα σε φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις, η οποία βλάπτει σοβαρά την υγεία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο

Πολίτες, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, καθηγητών, δασκάλων και φοιτητών τονίζουν την κατάφωρη παραβίαση διεθνών και συνταγματικών διατάξεων για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Ήδη, εκκρεμούν δύο υποθέσεις για αλόγιστη χρήση χημικών σε πορείες, ενώ παράλληλα αναμένονται στο προσεχές διάστημα μαζικές προσφυγές πολιτών κατά της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, κάτοικοι και φορείς των Εξαρχείων προσανατολίζονται σε κατάθεση μαζικών μηνύσεων κατά της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ζητώντας την ποινική ευθύνη για την «παράνομη, εγκληματική και εκτεταμένη» χρήση χημικών – και σε ειρηνικές κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για την αγωγή που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Λάζαρος Απέκης, και 11 εκπρόσωποι καθηγητών της ΟΛΜΕ και φοιτητών. Οι παραπάνω ζητούν από το ελληνικό δημόσιο 3,6 εκατ. ευρώ, καθώς, όπως επισημαίνουν στην αγωγή, «ούτε στον πόλεμο δεν χρησιμοποιούνται τέτοια χημικά». Οι ενάγοντες αναφέρονται ιδίως στα χημικά που είχε χρησιμοποιήσει η αστυνομία στις διαδηλώσεις για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Η αγωγή είχε εκδικαστεί στις 24.09.2008 και η απόφαση εκκρεμεί εδώ και 7 μήνες. Τέλος, επ’ αόριστον έχει αναβληθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αντιπροσωπείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» που είχε κατατεθεί στις 12.10.2006. Σύμφωνα με την αναφορά, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λαγονήσι, όπου πραγματοποιείτο σύνοδος υπουργών Παιδείας στις 27.06.2006, οι συμμετέχοντες «πνίγηκαν» στα δακρυγόνα. Μάλιστα, ο φοιτητής Ν. Διακογεωργίου «ψεκάστηκε» με «φυσούνα» σχεδόν εξ επαφής στην πλάτη, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για μεγάλο διάστημα με εγκαύματα 2ου βαθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου