Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πρόταση κοινωνικής δράσης από το Δήμο Κορινθίων :
Ίδρυση ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικού παντοπωλείου.
Τα πρώτα χρήματα να έρθουν από τους υποψηφίους των εκλογών.
Γράφουν : Λάμπρος Κωστάρας, Λεωνίδας Φωτιάδης

Η Κορινθία βρίσκεται απέναντι στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Η ανεργία καλπάζει και η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματική ύφεση η οποία παράγει μακροχρόνιους ανέργους, ανασφάλεια και εγκληματικότητα. Η ψυχολογία της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητική ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη άμεσης ανάκαμψης. Αναπτύσσονται εύλογες πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις οι οποίες δείχνουν το μέγεθος του προβληματισμού και της απόγνωσης των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων.
Θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση, ως πλησιέστερη στον πολίτη, οργανωμένη δομή, έχει ρόλο και μπορεί να αναλάβει δράσεις οι οποίες είναι δυνατό να λειτουργήσουν ανακουφιστικά στις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Οι δήμοι έχουν κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες προσφέρουν σημαντικό έργο στους πολίτες. Σε μία περίοδο κρίσης, οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να λειτουργούν με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επείγουσες και ιδιαίτερες ανάγκες της κοινωνίας. Η ύφεση εντείνει και επεκτείνει το μέγεθος των ευπαθών ομάδων, παράγει ειδικές απαιτήσεις και απαιτεί ενεργοποίηση και δράση εθελοντικών ομάδων. Οι ανακουφιστικές δράσεις δεν μπορούν να παράγονται από την αργή γραφειοκρατία αλλά από ευέλικτες υπηρεσίες και εθελοντές. Οι επόμενοι μήνες προβλέπεται να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις και να παράγουν επείγουσες ανάγκες υποστήριξης προσώπων, επιχειρήσεων, οικογενειών και κοινωνικών ομάδων. Μία τέτοια κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι που θα προκύψουν από την κατάργηση συμβασιούχων λόγω της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης.
Στα πλαίσια αυτά προτείνεται η άμεση ίδρυση ενός δημοτικού ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο θα διαχειρίζεται διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια. Οι πόροι του ταμείου μπορούν να προέρχονται από :
- Το δήμο περιορίζοντας δαπάνες στήριξης δραστηριοτήτων σωματείων, συλλόγων και δημοσίων σχέσεων
- Εύρωστες επιχειρήσεις του νομού που επιθυμούν να έχουν συνεισφορά
- Συλλόγους παραγωγικών τάξεων
- Φυσικά Πρόσωπα
Το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί να αξιοποιηθεί για την άμεση ανακούφιση :

- Μακροχρόνιων ανέργων με άμεσες ανάγκες
- Μικρών καταστημάτων και επιχειρηματιών με άμεση ειδική ανάγκη για νομική ή οικονομική στήριξη
- Αγροτών ή φυσικών προσώπων που υφίστανται πλήρη απώλεια εισοδήματος
- Ασθενών με μακροχρόνιες ή ειδικές ανάγκες

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στο ταμείο αλληλεγγύης μπορεί να γίνει τόσο σε χρήμα όσο σε είδος ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος κοινωνικού παντοπωλείου το οποίο θα προμηθεύει είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό με κουπόνια σε ευπαθείς ομάδες και πρόσωπα που βρίσκει η κοινωνική υπηρεσία του δήμου και την εποπτεία της διαπαραταξιακής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η ιδέα του κοινωνικού παντοπωλείου έχει υλοποιηθεί με επιτυχία σε άλλες πόλεις και λειτουργεί ευεργετικά για τις τοπικές κοινωνίες.
Η επιτυχής υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων προϋποθέτει οργάνωση της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου και συντονισμό με τους κοινωνικούς φορείς και συλλόγους. Απαιτείται εθελοντική συνεισφορά και δράση η οποία κρίνεται απαραίτητη ώστε να ενδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό και να παράγει τις απαραίτητες αντιστάσεις απέναντι σε μία λαίλαπα που παράγει κοινωνικά προβλήματα με τη μορφή χιονοστιβάδας.
Η πρόταση κατατίθεται στο Δήμο Κορινθίων αλλά μπορεί να υπάρξει κοινή δράση με άλλους δήμους της Κορινθίας, καταρχήν με τους όμορους δήμους του σχεδίου Καλλικράτης. Η ουσία της ιδέας είναι να τονιστεί η άμεση ανάγκη ανάληψης ουσιαστικής κοινωνικής δράσης από τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
Παρακαλούμε θερμά τους εμπλεκόμενους στις δημοτικές εκλογές να είναι οι πρώτοι που θα συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια αφαιρώντας λίγα χρήματα από τον προϋπολογισμό που έχουν για την προεκλογική τους καμπάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου