Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Με τέτοια "προστασία" τι να τους κάνεις τους κινδύνους??





«ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ…»
«…κάναμε κάτι επιτέλους για το άσυλο!» φώναζε μετά την είσοδο δυνάμεων των ΜΑΤ στα Προπύλαια, ο προστάτης του πολίτη, υπουργός Χρυσοχοΐδης. 35 χρόνια μετά από τι; Μετά από την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς από τη χούντα που επίσης «έλυσε» το πρόβλημα του ασύλου;
Σε ανατριχιαστικές δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, με ύφος συνταγματάρχη άλλου καθεστώτος, διαμήνυσε το τέλος της ανομίας που προκαλείται από την ύπαρξη του ασύλου και διακήρυξε την αρχή «της ησυχίας, της τάξης και της ασφάλειας». Μίλησε για «φασιστοειδή, ψευτο-ιδεολόγους», αυτοανακηρύχθηκε σε σωτήρα της δημοκρατίας, δίκασε τηλεοπτικά τους συλληφθέντες των επεισοδίων, κάλυψε απόλυτα την αστυνομική βία, ειρωνεύτηκε μαζί με τον Πρετεντέρη τον πολιτικό χώρο «Ρεσάλτο» αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου που κατήγγειλε την αστυνομία αυθαιρεσία. Υποστήριξε το επικίνδυνο και αντισυνταγματικό δόγμα της προληπτικής καταστολής.
Οι μαζικές διαδηλώσεις διεκδίκησης, ενότητας και μνήμης, την Κυριακή και τη Δευτέρα, έδωσαν την καλύτερη απάντηση στο κλίμα φόβου που έσπειραν το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιβεβαίωσαν ότι η γενιά μας δε στριμώχνεται στο μέλλον που της ετοιμάζουν, δεν ξεχνά τα αδιέξοδα που της δημιουργούν, δε διαπραγματεύεται την αξιοπρέπειά της. Υπενθύμισαν σε όλους ότι οι αιτίες για την εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη όχι μόνο παραμένουν, αλλά καθημερινά εντείνονται.
Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί, επιλέγει τη «στρατηγική της έντασης». Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα προβλήματα. Να κρύψει κάτω από το χαλί το βαθύ ρήγμα που έφερε στην επιφάνεια ο Δεκέμβρης. Και παράλληλα, προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά ξεσπάσματα που είναι βέβαιο πως θα έρθουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο προσπαθεί να καταργήσει το άσυλο. Γιατί ξέρουν ότι το άσυλο, μας δίνει το δικαίωμα ν’ αγωνιζόμαστε.
Και δυστυχώς η κυβέρνηση βρήκε ανέλπιστο σύμμαχο στον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, που έθεσε τα Προπύλαια ουσιαστικά εκτός ασύλου αλλά και σε «εκπαιδευτικούς» που χαιρέτισαν τις συλλήψεις έξω από το ΑΠΘ ή μέσα από το προαύλιο της Νομικής. Φαίνεται πως άρχισε να αποδίδει καρπούς η επιχείρηση διάσπασης του εκπαιδευτικού κινήματος και η ανατροπή της προοδευτικής μέχρι πρότινος ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ.
Το επόμενο διάστημα θα δεχτούμε μια μεγάλη επικοινωνιακή, πολιτική και ιδεολογική επίθεση. Θα μας πουν πως το άσυλο δεν έχει λόγο να υπάρχει στις μέρες μας. Πως είναι ορμητήριο για καταστροφές και βανδαλισμούς. Θα βλέπουν παντού «εσωτερικούς εχθρούς». Εμείς ξέρουμε και αποδείχτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, πως το άσυλο είναι εργαλείο στα χέρια του κινήματος. Επιτρέπει τη μετατροπή των σχολών σε κέντρα αγώνα, τις συνδέει με την κοινωνία. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του ασύλου, είναι αγώνας για το δικαίωμά μας να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για μια άλλη πολιτική για τη νεολαία. Να προετοιμαστούμε για να δώσουμε μια μεγάλη μάχη υπεράσπισής του, ενωτική, με διάρκεια, με αποφασιστικότητα. Δεν υποχωρούμε!
Κωνσαντίνος Λαμπράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου