Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ







Underground (1995)

Η πολυβραβευμένη και δημοφιλέστατη ταινία του Κουστουρίτσα γυρίστηκε αμέσως μετά τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο και αποτελεί μία αναδρομή στην ιστορία της χώρας του από την Ναζιστική κατοχή (1945) έως τον εμφύλιο πόλεμο (1991).
Ο αγνός λαϊκός και έξω καρδιά επαναστάτης Πέταρ Πόπαρα (Λάζαρ Ριστοφσκι) ξεγελιέται από τον επίσης επαναστάτη – αλλά και ικανό γραφειοκράτη- Μάρκο Ντρέν (Μικι Μανόλοβιτς) και παραμένει σε ένα υπόγειο εργαστήριο για δεκαετίες. Εκεί πεπεισμένος ότι η Ναζιστική κατοχή συνεχίζεται , κατασκευάζει όπλα τα οποία δίνει στο φίλο του που όμως τα πουλάει και επωφελείται οικονομικά, τόσο από τα όπλα όσο και από την φήμη του Πέταρ που όλοι τον νομίζουν νεκρό. Η ταινία ακολουθεί έναν καταιγιστικό ρυθμό και πηγαίνει από την συγκίνηση στην δυνατή κωμωδία μέσα σε ένα πλάνο.
Πήρε βραβεία σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Πολωνία , η Τσεχία , οι ΗΠΑ και στη Γαλλία όπου τιμήθηκε με το χρυσό φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών.
Η εκπληκτική μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς έντυσε την ταινία, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και έγινε μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας. Η ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ 19:30 ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου