Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Στο συρτάρι οδηγείται η υπόθεση Κούνεβα

Προς το αρχείο οδεύει η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης με βιτριόλι που δέχθηκε η γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών, Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθώς ο ανακριτής που ερευνούσε την υπόθεση αποφάσισε να περατώσει την ανάκριση. Ο δικηγόρος της Κ. Κούνεβα, Κώστας Παπαδάκης δήλωσε ότι κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Oi δικηγόροι του θύματος κ.κ. Κώστας Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού προαναγγέλλουν ότι προτίθενται να «εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αποτραπεί η θέση της δικογραφίας στο αρχείο» ενώ δεν κρύβουν την «οδυνηρή έκπληξή τους» για την απόφαση του ανακριτή, παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν οι δράστες της επίθεσης. Σήμερα οι κ.κ. Κ. Παπαδάκης και Δ. Βαγιανού κατέθεσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών υπόμνημα και συναντήθηκαν μαζί του για να του εκθέσουν τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες τους για την πορεία της έρευνας. Οι δικηγόροι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα διεξαχθούν όλες οι αναγκαίες έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου των δικηγόρων της Κωνσταντίνας Κούνεβα:

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του 13ου Τακτικού Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, στον οποίο έχει ανατεθεί η διενέργεια κύριας ανάκρισης για την εξακρίβωση των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα στις 23/12/2008, να περατώσει την ανάκριση. Η περάτωση της ανάκρισης θα έχει ως συνέπεια την παύση κάθε παραπέρα ανακριτικής έρευνας και τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο, εφόσον το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο οποίο θα διαβιβαστεί η δικογραφία συνταχθεί με τη θέση του κ. Ανακριτή. Μία τέτοια εξέλιξη έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη λαϊκή απαίτηση, που εκφράστηκε πολύτροπα, ανυποχώρητα και έντονα εντός και εκτός Ελλάδας, να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και να βρεθούν οι ένοχοι. Γιατί σε μία υπόθεση με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, που έχει ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει κινητοποιήσει χιλιάδες συνδικάτα, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και έχει επιβάλει το ενδιαφέρον της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για κατά προτεραιότητα διερεύνηση, καμμία ολιγωρία και παράλειψη δεν συγχωρείται. Ιδίως όταν, όπως από μήνες έχουμε επισημάνει, τόσο η αστυνομική όσο και η ανακριτική μέχρι τώρα έρευνα όχι μόνο δεν έχει περιλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εξακρίβωση των υπαιτίων, αλλά έχει παραλείψει στοιχειώδεις ανακριτικές ενέργειες, που έστω και τώρα - παρά την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση – θα μπορούσαν να συμβάλουν στην διαλεύκανση. Σε αναλυτικό υπόμνημα που θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες στη δικογραφία επισημαίνουμε, όπως και προφορικά κατ’ επανάληψη έχουμε πράξει, τις ελλείψεις της ανάκρισης που καθιστούν απαράδεκτη την περάτωσή της. Και θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να αποτραπεί η θέση της υπόθεσης στο αρχείο. Καλούμε κάθε αρμόδιο εισαγγελικό και δικαστικό λειτουργό και προϊστάμενο να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να δείξουν στην πράξη ότι η έννομη τάξη δεν θα επιτρέψει στους δολοφόνους της μετανάστριας – εργάτριας – συνδικαλίστριας - καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να αισθάνονται αδίωκτοι, στοχοποιώντας με τη βοήθεια και των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, τα επόμενα θύματα τους.
Αθήνα, 15/6/2009
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ΔΑΦΝΗ ΒΑΓΙΑΝΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ»

Πηγή είδησης: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου