Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μετανάστρια από την Βουλγαρία και γενική γραμματέας της παναττικής ένωσης καθαριστριών και οικιακού προσωπικού. Στις 22/12 στις 12 τα μεσάνυχτα, υπέστη φρικτή δολοφονική επίθεση με οξύ, από αγνώστους. Την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ώρα επιστροφής από την εργασία της. Νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια, στο πρόσωπο, στο φάρυγγα και σ’ άλλα ζωτικά όργανα.
Η Κωνσταντίνα τελευταία δεχόταν απειλές για την συνδικαλιστική της δράση, μιας και το σωματείο της τα είχε βάλει με διάφορους εργολάβους-εκμεταλλευτές, που μάλιστα τους θρέφει και το δημόσιο ( ΗΣΑΠ, ΕΒΟ κλπ).Αυτό το βεβαιώνουν και άλλες γυναίκες από το σωματείο. Είναι και εργάτρια και γυναίκα και μετανάστρια, γι’ αυτό μάλλον κάποιοι δεν μπορούσαν ν’ ανεχτούν ν’ έχει και φωνή.
Χρόνια τώρα βλέπουμε πολύ «συνδικαλισμό» και «συνδικαλιστές» που δεν ενοχλούν κανένα. Που επισκέπτονται πιο συχνά τα υπουργεία από τους χώρους δουλείας. Που έχουν κάνει τις λέξεις «αγώνας» «απεργία» «σωματεία» ν’ ακούγονται αστείες. Τι γίνεται όμως όταν κάποιες και κάποιοι δώσουν ξανά νόημα σ’ αυτές τις λέξεις? Τι γίνεται όταν οι εργαζόμενοι πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους? Όταν κάνουν θυσίες για ν’ αλλάξουν τα πράγματα υπέρ των εργαζομένων? Τότε αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας και του κράτους. Αντιμετωπίζουν καθημερινά απειλές, δικαστικές διώξεις, εργάτες απολύονται επειδή μίλησαν για εργατικά ατυχήματα που έγιναν δίπλα τους. Η αγριότητα της περίπτωσης της Κωνσταντίνας αναδεικνύει το μέγεθος και την έκταση της τρομοκρατίας απέναντι σ’ όποιον σηκώνει κεφάλι στους χώρους δουλείας. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα:
«Η Κωνσταντίνα και το σωματείο καθαριστριών προσπαθούν και επιμένουν τα τελευταία χρόνια να τραβάνε την κουρτίνα και να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Σιωπή! Το κράτος κοιμάται και δεν καταλαβαίνει! Οι διοικήσεις των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των νοσοκομείων κοιμούνται και δεν καταλαβαίνουν! Ο επίσημος συνδικαλισμός δεν καταλαβαίνει! Συντελούνται κάθε μέρα μικρά και μεγάλα εγκλήματα, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια … κανένας δεν καταλαβαίνει. Απαντούν με ένα στόμα ο υπουργός, ο διοικητής του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του οργανισμού «Εμένα δεν με ενδιαφέρει». Μα καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα, δεν μας βάζουν ένσημα, δεν μας πληρώνουν τις ώρες που εργαζόμαστε , δεν μας πληρώνουν υπερωρίες, δεν μας κολλάνε τα βαρέα, μας ασκούν ψυχολογική βία εκβιάζοντάς μας με απολύσεις και «μαύρες λίστες». Καταγγέλλουμε καθημερινά στις ελεγκτικές υπηρεσίες, στο ΙΚΑ, στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα. Κατεβαίνουμε με αγωγές, ομαδικές και ατομικές. Καταγγέλλουμε και στους υπουργούς ότι τα ίδια γίνονται με τις εργολαβίες καθαρισμού και μέσα στα υπουργεία τους! Ίδια λίγο-πολύ αντιμετώπιση. Υπάρχει ένας τεράστιος φάκελος από τη δράση μας για την εγκληματική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Τα καταγγείλαμε και στα ΜΜΕ. Η απάντηση η ίδια «ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ» Με όλο αυτό το κατεστημένο τα έβαλε η Κωνσταντίνα, γι’ αυτό της έδωσαν αυτή την αποτρόπαια απάντηση! Η Κωνσταντίνα κινδυνεύει…και ακόμα δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για να βρεθούν οι ένοχοι! Θα προσπαθήσουν άλλη μια φορά να απαντήσουν «Δεν μας ενδιαφέρει» Εμείς όμως θα επιμείνουμε, θα ξανατραβήξουμε την κουρτίνα όσες φορές χρειαστεί και θα αποκαλύψουμε όλα όσα κρύβονται. Την Κωνσταντίνα επιχείρησαν να την δολοφονήσουν. ΚΙ ΕΜΑΣ, ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Η Ένωση Εργαζομένων συγκεντρώνει χρήματα για την Κωνσταντίνα Κούνεβα στο λογαριασμό 664/747626-49 της Εθνικής Τράπεζας. Ή απευθείας στο λογαριασμό 5012-019021-277 της Τράπεζας Πειραιώς.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ



Την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα κατάφερε να περάσει ως διεθνή
αίτηση (international petition) το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς
Αμνηστίας. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει συλλογή υπογραφών σε παγκόσμιο
επίπεδο προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές αρχές για
απόδοση δικαιοσύνης.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10.000 υπογραφές μέχρι την
εργατική Πρωτομαγιά, ημερομηνία κατά την οποία θα παραδοθούν στον
Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι «η αρχική φάση της έρευνας εστίασε
σε άσχετες λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής της κ.Κούνεβα και απέτυχε
να λάβει υπόψη τις δραστηριότητές της ως συνδικαλίστριας ως πιθανό
κίνητρο για την επίθεση» και ζητά από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιήσει
λεπτομερή και αμερόληπτη έρευνα, να λάβει άμεσα μέτρα για να βρεθούν
οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, καθώς και να προστατεύσει
τα μέλη συνδικάτων από παρόμοιες επιθέσεις.

Ο διαδικτυακός τόπος είναι:

http://www.amnesty.org.gr/kouneva.htm

Δημοσίευση: 30-03-2009 00:08 από Ομάδα TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου